lipiec6

Małosolne cd.

dodano: 6 lipca 2009 przez Amarantha


Plan weekendowy wykonany, ogórki małosolne zawekowane :) Jutro będzie pierwsza próba :)

 

A przepis? Banalny :)))

 

Potrzebne:

- weki litrowe ( możne też kamionkowy garnek ), ale ja wolę weki, bo mam taki słoiczek na 1 dzień - w sam raz :)

-liście chrzanu, po jednym dużym na wek

- po 5 liści czarnej porzeczki i wiśni - na wek

- po dużym ząbku czosnku - na wek

- i po solidnym wiechniu kopru (koniecznie z kwiatami!!! ) - na wek :)

- i dużo ogórków - ważne rzeczy nie było pękate

Myjanie: wszystko do zlewu pod wodę i wymyć :)

Nakładanie:

Na dno każdego weku układami liści chrzanu i liśnie wiśni i porzeczek. Na to pięknie układamy ogóreczki ( w pionie), tak żeby czyłu się jak śledzie w beczce ;) Dokładamy czosneczek i między ogórki upychamy kopek.

 

Zalewanie:

- 1 litr wody gotujemy z czubatą łyżką soli KAMIENNEJ (nie jodowanej!) - starcza na to jakieś 2 weki. Powoli zalewamy weki po brzegi. Zamykamy i odstawiamy :)

Pierwsze ogórki małosolne można wyciągać po 2-3ch dobach :)

 

A podobno jak się chce, żeby szybciej się kwasiły, to się ogórkom śina końcówki... ale moim daniem, takie są niesmaczne :/

 




Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Wasze komentarze

zgłoś
kaja 6 lipca 2009 kaja napisała:

Wielkie dzięki Amarantha! Zabieram się za robotę. Kamienny garnek mam po babci, razem z małym polnym kamieniem ;)


zgłoś
Elektraa 7 lipca 2009 Elektraa napisała:

ufff...pierwsza partia wyrobiona :) jutro będę chrupać ze smakiem...fajny patent z tym liściem czarnej porzeczki :)