maj4

Pierogi ruskie

dodano: 4 maja 2011 przez Amarantha


Składniki:

Na ciastio:

- mąka, około 0,5 kg

- szczypta soli

- zimna woda

 

Na farsz:

- około 0,5 kg ugotowanych ziemniaków

- około 0,5 kg białego sera

- 2 cebule

- kilka plasterków baczku wedzonego

- sól

- pieprz

- oliwa

 

Cebule obieramy, drobno siekamy i przesmażamy na oliwie. Boczek też drobno kroimy i rumienimy.  Dodajemy do ugotowanych i przeciśniętych ziemniaków. Dorzucamy biały ser, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, aż ser i ziemniaki się połączą.

 

Do mąki dodajemy szczyptę soli i powoli dolewamy partiami zimnej wody. Wyrabiamy gładkie ciasto. Nakrywany ściereczkę, żeby nie wysychało.

 

Ciasto po kawałku wałkujemy, wycinamy szklankę koła. Na każdy kaweł ciasta kładziemy czubatę łyczkę farszu i sklejamy.

 

Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut od wypłynięcia.

 

Surowe pierogi można też zamrozić :)




Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Wasze komentarze

zgłoś
aloiram23 27 kwietnia 2015 aloiram23 napisała:

Moja rodzina uwielbia pierogi ruskie z okrasą z cebulki. Mogliby jeść je na okrągło.


zgłoś
aloiram23 27 kwietnia 2015 aloiram23 napisała:

Zapraszam do mojego bloga kulinarnego http://smacznieizdrowo.blogerki.pl/