Notki w kategorii:

Do kanapek i nie tylko

maj20

Parówki z serem

dodano: 20 maja 2011 przez Amarantha


Uwielbiam takie ciepłe i niezdrowe śniadanko raz na jakiś czas ;)   Składniki: - po 2 parówki na osobę - kawałek żółtego sera - olej do smażenia   Z parówek zdejmujemy skórki, kroimy je na pół, potem każdą połówkę jeszcze raz na pół, ale wzdłuż. Z jednej parówki powinno wyjść cztery kawałki.   Parówki wrzucamu na gorący ojej i smażymy z obu stron na...



styczeń26

Szybka sałatka z ananasem

dodano: 26 stycznia 2011 przez Amarantha


Składniki: - puszka ananasa - puszka kukurydzy - kawałek żółtego sera - łyżka majonezu -pieprz -oregano   Ser kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Mieszamy z kukurudzą i ananasem. Dodajemy majonez, pieprz i oregano, mieszmy i gotowe :)



grudzień23

Śledzie pod pierzynką

dodano: 23 grudnia 2010 przez Amarantha


Składniki: - 1 kg filetów śledziowych (mogą być takie w oleju) - 3 jajka ugotowane na twardo - 2 większe cebule - szklanka startego żółtego sera - 4 łyżki majonezu - 2 łyżki śmietany - pieprz - mleko   Śledzie odsączamy z zalewy, ukladamy w misce, zalewamy mlekiem i odstawiamy przynjamniej na 10 godzin. Odlewamy mleko i lekko odciskamy rybę.   Śledzie kroimy na małe...



listopad3

Razowe grzanki

dodano: 3 listopada 2010 przez Amarantha


Składniki: - kilka kromek heba razowego -pasta paprykowa ostra -kilka marynowanych pieczarek -kilka plasterków salami lub innej wędliny -kilka oliwek -kilka plasterków żółtego sera   Kromki chleba smarujemy pastą paprykową. Układamy salami, oliwki i pieczarki. Na wierzch kładziemy po plasterku sera.   Zapiekamy kilka minut w piekarniku - aż ser się roztopi na wierzchu.



paździe.25

Sałatka z selera naciowego i kukurydzy

dodano: 25 października 2010 przez Amarantha


Składniki: - seler naciowy (łodygi) -puszki kukurydzy -puszka ananasa -żółty ser -łyzka majonezu -sól -pieprz -zioła prowansalskie   Łodygi selera naciowego myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Dodajemy kukurydzę i ananasa pokrojonego na kawałki. Ścieramy trochę żółtego sera na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalkimi. Dodajemy łyżkę...



czerw.30

Twarożek z majonezem

dodano: 30 czerwca 2010 przez Amarantha


Składniki: -ser biały -2-3 łyżki majonezu -cebula -szczypior -1/2 ogórka zielonego -sól -pieprz   Cebulę i ogórek kroimy w drobną kostkę. Ser rozgniatamy widelcem w misce. Dodajemy cebulę, szczypiorek i ogórek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy 2 łyżki majonezu. Wszystkie mieszamy i odstawiamy na pół godziny do przegryzienia. Przed podaniem jeszcze raz...



kwie.26

Sałatka ananasowo-porowa

dodano: 26 kwietnia 2010 przez Amarantha


Składniki: -puszka ananasa -puszka kukurydzy -słoik marynowane selera w paseczkach -1majonezu -pieprz   Ananasa kroimy w kosteczkę. Dodajemy odsącząną kukurydze i selera. Dodajemy majonez, doprawiamy pieprzem. Mieszamy, i odstawiamy na godzinę do przegryzienia :)



kwie.7

Twarożek z rzodkiewką

dodano: 7 kwietnia 2010 przez Amarantha


Składniki: -twaróg chudy w kawałku, jakieś 200 gram -łyżka śmietany -pęczek rzodkiewek -pęczek szczypiorku -mała cebula -sól -świeżo mielony pieprz   Twarożek rozdrobniamy w miseczke i mieszamy ze śmietaną. Rzodkiewki kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w kosteczkę. Dodajemy pokrojony szczypiorek. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.



marzec31

Faszerowane jajka

dodano: 31 marca 2010 przez Amarantha


Składniki: - 10 jajek -ok 0,5 kg pieczark (może być więcej) -cebula -natka pietruszki -sól -pieprz -bułka tarta -masło   Jajka gotujemy na twardo. Następnie studzimy. Delikatnie, bardzo ostrym nożem przekrajamy skorupki wdłuż na pół i wyjmujemy z nicj jajka.   Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce warzywnej. Cebule kroimy w drobną kosteczkę. Pieczarki i cebule...



marzec9

Pasta z avocado

dodano: 9 marca 2010 przez Amarantha


Składniki: - 2 dojrzałe avocado - ok 6 suszonych pomidorów z oliwy - szczypta soli - pieprz - sok z cytryny - ząbek czosnku   Avocado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę, a miąższ wyjmujemy łyżeczką. Rozgniatamy widelcem. Dodajemy poktojone drobne pomidory i wyciśnięty czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny, wtedy avocado nie będzie...



luty8

Surówka z modrej kapusty

dodano: 8 lutego 2010 przez Amarantha


Składniki: -pół główki niedużej czerwonej kapusty -plasterek cytryny -sól -pieprz -odrobina cukru -oliwa   Kapustę szatkujemy lub drobno kroimy nożem. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Skrapiany sokiem z plasterka cytryny i dolewany trochę oliwy. Mieszamy i odstawiamy do przegryzienia na jakieś dwie godziny. A jeszcze lepsza jest następnego dnia.



luty4

Pasta tofu

dodano: 4 lutego 2010 przez Amarantha


Pyszna pasta do kanapek :)   Składniki: - tofu twarde i tofu miękkie (taki ser sojowy) -pomidory suszone -oliwki zielone -kilka kaparów -sos sojowym -oliwa z oliwek -pieprz -świeża bazylia   Pomidory susone i oliwki pokroić na drobno, a kapary posiekać. Wymieszać z tofu. Dodać trochę sosu sojowego i trochę oliwy. Doprawić pieprzem i dodać świeżej bazylii.



styczeń27

Sałatka z pora

dodano: 27 stycznia 2010 przez Amarantha


Składniki: - 2 średnie lub jeden duży por -puszka groszku konserwowego -3 ogórki kwaszone średnej wielkości -żółty ser -majonez -sól -pieprz -zioła prowansalskie   Pora myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Ogórki kroimy w kostkę. Dorzucamy groszek. Na tarce o grubych oczkach trzemy żółty ser, tyle, ile chcemy (ja kubię dużo). Dodajemy sól, pieprz, zioła prowansalskie i...



styczeń13

Zimowa sałatka z porem

dodano: 13 stycznia 2010 przez Amarantha


Składniki: - 2 pory - 3 ogórki kwaszone - kawałek żółtego sera -puszka groszku - 2 łyżki majonezu lub jogurtu -sól -pieprz -zioła prowansalskie   Pory myjemy i kroimy na cienkie półplasterki. Ogórka kraimy w kosteczkę. Wrzucamy groszek, Ser ścierami na tarce z grubymi oczkami. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i majonezem. Odstawiamy do przegryzienia.



listopad19

Pasta z makreli

dodano: 19 listopada 2009 przez Amarantha


Składniki: - 1 duża mekarela - 1 średnia cebula - 1 jajko - sól - pieprz - zioła prowansalskie - łyżka majonezu   Jajko gotujemy na twardo, a cebula kroimy w kostkę i przesmażamy. Można też dać surową cebulę. Makrelę obieramy z ości i ze skóry.  Jajko po ugotowaniu kroimy w kosteczkę. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy.



listopad18

Pieczony boczek

dodano: 18 listopada 2009 przez Amarantha


Tak mnie ostatnio naszła ochota na coś dobrego do kanapek Składniki: - 1kg boczku - sól -pieprz -liść laurowy -ziele angielskie -papryka -chilli -jałowiec -majeranek -estragon - 2-3 ząbki czosnku Wszystkie przyprawy mieszamy razem - jałowiec i ziele rozgrniatamy, czosnek wyciskamy przez praskę. Boczek nacieramy mieszanką, dokładamy liść laurowy i odtsawiamy do lodówki na ok....