Notując

marzec31

Kolorowy sernik na zimno

dodano: 31 marca 2011 przez Amarantha


Składniki: - 1kg serka homegenizowanego mnaturalnego - 3 różnokolorowe galaretki - owoce - trochę masła do nasmarowania tortownicy   2 galaretki rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia. Najlepiej przygotować je w odstępach około 0,5 godziny.   Bierzemy pierwszą galeretką, jak juź wystygnie, a nawet lekko zacznie się ścinać, dodajemy...



marzec16

Kopytka z sosem pieczarkowym

dodano: 16 marca 2011 przez Amarantha


Składniki: - mrożone kopytka - kilka pieczarek - ząbek czosnku - majeranek lub zioła prowansalskie - sól - pieprz -oliwa -mąka   Pieczarku myjemy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pieczarki, dodajemy sól, pieprz, tymianek i czosnek i smażymy na rumiano. Posypuje je mąką i zesmaźamy jeszcze ok. minut, następnie powoli zalewamy gorąco wodą cały czas...



marzec1

Sałatka z kiełków fasoli Mung

dodano: 1 marca 2011 przez Amarantha


Składniki: - dwie duże garście kiełków fasoli Mung, najlepiej wyhodowego samemu ;) - dwie garście orzechów włosków - 1 mango - sos sojowy -olej sezamowy lub oliwa z oliwek - sok z cytryny lub z limonki - natka pietruszki lub kolendry - odrobina płynnego miodu   Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy orzechy i prażymy, aż zaczną się rumienić. Dodajemy...



luty24

Strogonow

dodano: 24 lutego 2011 przez Amarantha


Składniki: - ok. 1 kg chudej wołowiny - 0,5 kg pieczarek - sól - pieprz - mąka - masło - olej - majeranek - cząber - chili - liść laurowy -ziele angielskie   Mięso wołowe kroimy na długie i cienkie paseczki, tak ok. 0,5 cm grubości. Na patelni rozgrzewamy olej z dodatkiem masłem i obsmażamy mięso małymi partiami. Mięso przekładamy do garnka, zalewamy wodą, tak żeby się...



luty11

Tort klasyczny, babciny ;)

dodano: 11 lutego 2011 przez Amarantha


Biszkopt: -5 jajek -3/4 szklanki mąki tortowej -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej -3/4 szklanki cukru   Krem biały: - kostka margaryny - żółtko - szklanka cukru pudru - duży zapach waniliowy   Krem ciemny: - kostka margaryny - żółtko - szklanka cukru pudru - duży zapach arakowy lub rumowy - kilak łyżek kakao   Dodatkowo: -ulubione powidła - herbata z alkoholem do...



luty1

Kakaowe placuszki

dodano: 1 lutego 2011 przez Amarantha


Składniki: - jajko -mąka -szczypta proszku do pieczenia -szczypta soli -mleko -cukier -kakao -olej do smażenia - bita śmietana, cukier puder, owoce etc.   Z jajka, mleka, mąki, soli i proszku robimy gęste ciasto naleśnikowe. Dodajemy do niego 2-3 łyżki kakao i trochę cukru.   Rozgrzewamy olej i smażymy placuszki. Lepiej najpierw usmażyć jeden i spróbować, jak smakuje i...



styczeń26

Szybka sałatka z ananasem

dodano: 26 stycznia 2011 przez Amarantha


Składniki: - puszka ananasa - puszka kukurydzy - kawałek żółtego sera - łyżka majonezu -pieprz -oregano   Ser kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Mieszamy z kukurudzą i ananasem. Dodajemy majonez, pieprz i oregano, mieszmy i gotowe :)



styczeń12

Naleśniki z białym serem

dodano: 12 stycznia 2011 przez Amarantha


Składniki: - jajko - mleko - woda - szczypta soli - mąka -biały ser twarogowy -cukier do smaku -cynamon -śmietana - olej do smażenia   Z jajka, mleka, mąki, wody i szczypty soli robimy ciasto naleśnikowe. Smażymy naleśniki.   Twarożek mieszamy ze śmietaną, cukrem i cynamonem. Smarujemy nim naleśniki i zwijamy w rulony.   Naleśniki obsmażamy na oleju. Na koniec...



styczeń10

Zapiekanka ziemniaczana

dodano: 10 stycznia 2011 przez Amarantha


Składniki: -kilka średnich ziemniaków -cebula -boczek wędzony -czosnek -sok z cytryny -śmietana -pieprz -sól -tymianek -pieprz ziołowy -żółty ser   Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w dość grube plasterki i obgotowywujemy ok 5-7 minut.   Boczek i pokrojoną cebulę podsmażamy, aż się zrumienią.   Śmietanę doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, czosnkiem i...



grudzień23

Śledzie pod pierzynką

dodano: 23 grudnia 2010 przez Amarantha


Składniki: - 1 kg filetów śledziowych (mogą być takie w oleju) - 3 jajka ugotowane na twardo - 2 większe cebule - szklanka startego żółtego sera - 4 łyżki majonezu - 2 łyżki śmietany - pieprz - mleko   Śledzie odsączamy z zalewy, ukladamy w misce, zalewamy mlekiem i odstawiamy przynjamniej na 10 godzin. Odlewamy mleko i lekko odciskamy rybę.   Śledzie kroimy na małe...