Notki w kategorii:

Przetwarzalnia

paździe.12

Sałatka z kapusty z papryką

dodano: 12 października 2010 przez Amarantha


Składniki: - 5kg kapusty -2kg papryki -1kg marchwi -1kg cebuli -0,5 l oleju -0,5 l octu 6% -szklanka cukru -5 łyżek soli -słoiki   Kapustę poszatkować. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokrić w kostkę. Cebulę pokroić w półplasterki. Wszystko razem wymieszać i lekko posolić. Odstawić na 10 godzin.   Do warzyw dodać olej, ocet, cukier i sól. Jeszcze...



paździe.5

Sałatka grzybowa z koncentratem pomidorowym

dodano: 5 października 2010 przez Amarantha


Na pełen durszlak obgotowanych grzybów: - 1 koncentrat w słoiku (łowicz) - 4-5 dużych cebul -1 szkl. wody - 1 skl octu  -1 szkl oleju - przyprawy: sól, pieprz, ziele, listek, 1/3 szkl cukru   Cebule pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju. Dodać szklankę wody i koncentrat. Dusić ok. 5 minut. Później dodać ocet, olej, cukier, przyprawy, a na koniec grzyby. To...



wrze.20

Duszone grzybki na zimę

dodano: 20 września 2010 przez Amarantha


Po weekendowym wypadzie na grzybobranie cały dom pachnie grzybami :) W oknach wisi 5 łańcuchuch podgrzybków, które się suszą, w garnku bulgocze zupka maślakowa, a słoikach pasteryzują się duszone grzybki, które później posłuxą do zupy lub zostanę uduszone z cebulką :) I tak: Grzyby (różne) czyścimy, dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do wielkiego gara, zalewamy...



sierpień30

Pyszny przecier pomidorowy

dodano: 30 sierpnia 2010 przez Amarantha


Robiony jak zwykle na oko ;) Jest świetny do fasolki po bretońsku, sosów pomidorowych do spaghetti czy lazanii czy zupy.   Składniki: -dojrzałe pomidory (dużo) ;) -sól -pieprz -suszone bazylia też w dużych ilościach -oliwa   Pomidory myjemy, kroimy na duże kawałki i rozdrabniamy w malakserze. Jak nie macie malaksera, to trzeba je drobno pokroić.   W dużym garnku...



luty22

Pesto

dodano: 22 lutego 2010 przez Amarantha


- pęczek bazylii -dwie garści orzeszków pinii albo pistacji - 2-3 ząbki czosnku - szczypta czarnego, grubo mielonego pieprzu - oliwa z oliwek (na oko) - ew. trochę soli, jeśli przeszki są niesolone   Orzechy wrzucamu do malaksera i rozdrabniamy przez kilka chwil. Wrzucamy czosnek, bazylię, pieprz. Wlewamy trochę oliwy i włączamy malakser i ewentualnie dolewamy jeszcze oliwy do...



listopad13

Sok z pigwy

dodano: 13 listopada 2009 przez Amarantha


Jest nie tylko pyszny, ale też bardzo zdrowy, bo pigwa zawiera dużo witaminy C.   Składniki: -pigwa - cukier - duża szatkownica do kapusty bardzo sie przydaje, ale sam nóż też da radę     Pigwę myjemy, kroimy na ćwiartki i wyjmujemy pestki. Poteem szatkujemy, lub kroimy drobno.   W dużym słoju warstwami układamy pigwę, przesypując cukrem. Ważne, żeby na...



listopad6

Żurawinowa konfitura

dodano: 6 listopada 2009 przez Amarantha


Składniki: - 2 kg żurawiny (BTW żurawina jest najlepsza po pierwszych przymrozkach) -1 kg cukru   Żurawinkę przebieramy, myjemy i wrzucamy do sporego garnka. Rogniatamy, tak żeby puściła sok, np. tłuczkiem. Wsypujemy cukier i przesmażamy, od czasu do czasu mieszając, aż będzie szklista. Dobrze jest też po przesmażeniu ok. 30 minut, odstawić ją na następny dzień i wtedy...



wrze.30

Ajwar na ostro

dodano: 30 września 2009 przez Amarantha


Składniki: -dużo papryki ostrej (reklamówka) - 4-5 sztuk papryki czerwonej lub zielonej lub mieszanej - duże bakłażam, lub 2-3 mniejsze -2-3 cebula -5-6 ząbków czosnku -łyżeczka octu - kilka łyżek oliwy -sól -pieprz   Uwaga! Ostrą paprykę czyścimy w rękawiczkach!!! Papryki myjemy, przekrajamy, wyjmujemy gniazda nasienne. Bakłążana przekrajamy na pół, nacinamy miaższ...



wrze.22

Marynowane grzybki

dodano: 22 września 2009 przez Amarantha


Do marynowania wybieramy nieduże grzyby. Te trochę większe można przeciąć na pół lub nawet na 4 części. Marynować można większość grzybów: podgrzybki, prawdziwki, koźlaki, kurki, zielonki, maślaki, sitaki.   Grzyby czyścimy, myjemy i obgotowujemy z wodzie z solą i z łyżka octu (nie zmieniają tak barwy) przez 20 minut. Odcedzamy i jeszcze gorące przekładamy do...



wrze.14

Gruszkomania

dodano: 14 września 2009 przez Amarantha


2 skrzynki gruszek. Lol. I co z tym zrobić?   Gruszki w słoiku na słodko: Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki, układamy w słoikach. Do każdego słoika wrzucamy 2-3 goździki, i trochę cukru (to już zależy od słodkości samych gruszek, ja na litrowy słiku sypię 2-3 łyżki stołowe). Zalewamy zimną wodą.   Wstawiamy do dużego garnka (dno wykładamy szmatką), wlewamy...



wrze.9

Suszone pomidorki home made

dodano: 9 września 2009 przez Amarantha


Uwielbiam je! Zarówno same, jak i dodatek do wiele sałatek, makaronów, pizzy... Gotowe, w sklepie, są dość drogie. Ale nic nies toi, żeby zrobić je samemu w domu.   To jest bardzo proste!   Kupujemy pomidory - najlepiej na targu, nasze polskie, czerwone i dojrzałe. Preferowane są podłużne, ale zwykłe, okrągłe też mogą być. Oprócz pomidorów potrzebujemy jeszcze...



sierpień27

Suszona ostra papryka

dodano: 27 sierpnia 2009 przez Amarantha


Jest świetna i niezastąpiona w kuchni przez cały rok. A teraz właśnie jest najlepszy moment, żeby zanabyć i ususzyć. A ponad wszystko, po prostu świenie wygląda czerwony wieniec wiszący w kuchni :)   A wystarczy wziąć długą, mocną (najlepiej nylonową) nitkę, igłę, i przewlekać pakryki u podstawy zielonego ogonka. Związać i powiesić :)



lipiec22

Owocowy sos

dodano: 22 lipca 2009 przez Amarantha


Najprostszy patent na najzdrowszy owocowy sos. Do lodów, deserów, naleśników.   Potrzebujemy: - owoce (maliny lub truskawki) - malakser czy inny blender - butelkę plastikową - lejek   A robimy tak: oczyszczone, umyte (truskawki) owoce miksujemy. Przez lejek wlewany do plastikowych butelek po wodzie, najpielej takich 0,33 lub 0,5 L. Mrozimy.   A kiedy mamy ochotę na sos,...



lipiec21

Mrożenie fasolki szparagowej

dodano: 21 lipca 2009 przez Amarantha


A wiecie jak można samemu prosto przechować fasolkę do zimy?   Wystarczy obrać, umyć, obsuszyć i wrzycić na tacce do zamrażalki - najlepij żeby leżała luźno, aż zamarznie. A potem tylko w woreczek przełożyć. I można zawsze wsypać garść do zupy, albo ugotować troszkę do ziemniaczków i kotleta.



lipiec7

Sok z gumijagód

dodano: 7 lipca 2009 przez Amarantha


Czarna jogoda to jeden z najzdrwoszych owoców świata, i do tego rośnie u nas ! :))) A pyszny soczek zrobiony samemu jest niezastąpiony na jesionno-zimowe przeziębienia (sok z malin przy nim blednie).   Filozofia robiona soku jest banalna: bierzemy duży słój, 1 kg cukru i ok. 2-3 litrów czarnej porzeczki. Jak ktoś woli słodszy, to daje mniej porzeczek, a więcej cukru. A teraz w...