Notki w kategorii:

W jednym garnku

listopad9

Zupa ogórkowa

dodano: 9 listopada 2010 przez Amarantha


Składniki (na 3l garnek): - 2-3 duże ziemniaki - 4-5 średnich ogórków kwaszonych - 2 kostki rosołowe - pieprz - łyżka śmietany   Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy ok 10 minut. Ogórki ścieramy na tarce warzywnej. Do ziemniaków dodajemy kostki rosołowe i starte ogórki. Doprawiamy pieprzem i gotujemy kolejne 10 minut. Zupę doprawiamy śmietaną.



lipiec21

Agrestowy kompot

dodano: 21 lipca 2010 przez Amarantha


Składniki: -pół kilo agrestu -ok. 1/3 kg cukru -5 l wody   Wodę gotujemy. Jak zacznie wrzeć wrzucamy cukier, mieszamy. Dorzucamy umyty agrest i gotujemy około 7 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.



lipiec12

Kompot porzeczkowy

dodano: 12 lipca 2010 przez Amarantha


Składniki: -ok. litr porzeczek czerwonych lub mieszanych -ok. 0,5 kg cukru (jeśli będiemy rozcieńczać gotowy kompot) lub mniej (do smaku) -5l garnek wody ;)   Gotujemy wodę. Jak zaczyna wrzeć wrzucamy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Wrzucamy odszypułkowane i umyte porzeczki. Gotujemy jakieś 5-7 minut, czasem mieszając. Kompot trzeba spróbować czy nie jest za mało słodki....



kwie.14

Sos serowy

dodano: 14 kwietnia 2010 przez Amarantha


Składniki: - mała śmietana - łyżka mąki - ser: pleśniowy lub żółty, lub oba :) - czosnek -sól -pieprz -pieprz ziołowy -gałka muszkatołowa - zioła prowansalskie lub oregano - trochę soku z cytryny   Do rondelka wlewamy śmietanę i wspypujemy mąka, mieszamy i na małym ogniu doprawadzamy prawie do zagotowania. Doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, czosnkiem,...



paździe.22

Zupa cebulowa na jesienna pluchę

dodano: 22 października 2009 przez Amarantha


Składniki: (na 2 osoby) - 2 średnie cebule - 3 ząbki czosnku -kostka rosołowa drobiowo-warzywna -sos sojowy - ok. pół szklanki białego wytrawnego wina -majeranek -pieprz -strarty żółty ser -4 kromki pieczywa na grzanki   Cebule kroimy w półtalarki. W rondelku obsmażamy cebulę i czosnek na złoto. Dodajemy trochę sosu sojowego i kostkę rosołową. Zalewamy wrzącą wodą....



paździe.15

Pora na ogórkową!

dodano: 15 października 2009 przez Amarantha


Przysła zima :( A nic tak dobrze nie rozgrzewa, jak dobrze doprawiona, pyszna zupa.   Składniki: - 3-4 większe ogórki kwaszone - 3 średnie ziemniaki - kostka rosołowa - sól - świeżo mielony pieprz - śmietana   Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewany wodą i gotujemy. Jak się zagotują, wrzucamy kostkę rosołową. Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach i...



sierpień26

Paprykowe leczo

dodano: 26 sierpnia 2009 przez Amarantha


Koniec sierpnia to idealna pora na leczo. Potrzebne: - 3 duże papryki (najlepiej czerwona, żółta i zielone) - będzie bardziej kolorowe -bakłażan -cukinia lub kabaczek -cebula -jednak mała ostra papryczka -2-3 ząbki czosnku -kilka dojrzałych pomidorów lub słoik przecieru pomidorowego - boczek, kiełbasa lub mortadela   Bakłażana należy przekroić na pól i naciąć na...



lipiec20

Mała czarna czy duża biała

dodano: 20 lipca 2009 przez Amarantha


Popijając czwartą kawę...   Bez porządnej filiżanki, a raczej kubka, kawy nie ma dnia. Jedyną rzeczą zdolną mnie zwlec o porannku z łóżka jest kawa. Gdyby nie ona, to pewnie wcale by, nie wstawała, bo i po co? Sam aromat już pobudza chęć do otwarcia oczu, a smak... nie ma nic cudowniejszego na świecie!   A po pierwszej pobudzce przychodził kolej na drugą, już...



lipiec17

Najkoszmarniejszy smak dzieciństwa

dodano: 17 lipca 2009 przez Amarantha


Kaźdy czegoś nie lubił jeść, jak był mały. Z reguły koncetrowało się nielubienie na szpinaku i brukselce.... Chociaż to zawsze były moje ulubione warzywka, poza ogórkową ;) Pamiętam, jak w przedkolu zjadała po kilka porcji na raz tych znienawidzonych zielonych kosmitów :) Nie miałam jednej konkretnej znienawidzonej potrawy... dla mnie to była cała seria potraw zaczynających...